Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ερώτηση του Θωμά Τουσιάδη για το Παρεμπόριο στο Περ. Συμβούλιο Στερεάς


Λαμία 15 Μαρτίου 2011

Από τον περιφερειακό σύμβουλο του συνδυασμού « Ανεξάρτητο Μέτωπο Στερεάς Ελλάδος» Θ. Τουσιάδη κατατέθηκε στις 14 Μαρτίου 2011 η παρακάτω ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος και η οποία αφορά στην προστασία των νομίμων εμπόρων από τους λαθρέμπορους τού παραεμπορίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ενώ η οικονομική κρίση εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την Ελλάδα, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε μέρα κατά δεκάδες κλείνουν, ενώ η ανεργία συνεχώς αυξάνεται, είναι απορίας άξιον γιατί δεν παίρνονται ορισμένα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν άμεσα να ανακουφίσουν τον εμπορικό κόσμο της περιφέρειας.
Ένα από αυτά είναι η πάταξη του παραεμπορίου - λαθρεμπορίου
Σύμφωνα με την διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου το 20% έως 30% του εμπορίου διακινείται μέσω του παραεμπορίου - λαθρεμπορίου με αποτέλεσμα τζίρος 20 δις ? να χάνεται από τα ταμία των νομίμων Ελλήνων εμπόρων και κατ' επέκταση το κράτος να χάνει περίπου 9 δις ? από φόρους και ΦΠΑ.
Αυτό το φαινόμενο όμως μπορεί να αντιμετωπισθεί άμεσα και αποτελεσματικά . Οι νόμοι υπάρχουν
Υπάρχει νόμος που περιγράφει τι είναι το στάσιμο ή πλανόδιο εμπόριο και ποιος και με ποιες προϋποθέσεις θεωρείται πλανόδιος πωλητής και μπορεί να το ασκεί. Υπάρχει νόμος που περιγράφει ποιος και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να πουλάει προϊόντα στις λαϊκές αγορές . Υπάρχει νόμος που προβλέπει την δημιουργία Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαιθρίου Εμπορίου ( ΚΕΛΑΥΕ ) και περιγράφει τις αρμοδιότητες τους. Η συγκρότηση αυτών των κλιμακίων γίνεται με απόφαση του Περιφερειάρχη. Υπάρχει νόμος που περιγράφει τις αρμοδιότητες της Δημ. Αστυνομίας και την υποχρέωση της Ελλ. Αστυνομίας να παρέχει συνδρομή σε προγραμματισμένους ελέγχους της Δ. Αστυνομίας.
Υπάρχουν λοιπόν νόμοι που προβλέπουν τα πάντα και οι οποίοι αν εφαρμοσθούν με συνέπεια και κυρίως με συνέχεια και όχι περιστασιακά, θα αποδώσουν άμεσα , όπως στο παρελθόν έχει αποδειχθεί και θα ανακουφίσουν άμεσα τους νομίμους εμπόρους της περιφέρειάς μας.

Ερωτάται επομένως ο κ. Περιφερειάρχης γιατί δεν εφαρμόζονται οι σχετικοί , υπάρχοντες νόμοι, με αποτέλεσμα το παραεμπόριο - λαθρεμπόριο να δρα ανεξέλεγκτο και με ποιο τρόπο θα επιβάλει στις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν το καθήκον τους εφαρμόζοντας τους νόμους, ώστε να προστατεύουν τα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων και του Ελληνικού κράτους;

Ο Ερωτών
Περιφερειακός Σύμβουλος
Θ. Τουσιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου